HABERLER
Azo sadece ayakkabıda değil bütün giysilerde.
Haberlere Geri Dön
'Azo' sadece ayakkabıda değil bütün giysilerde.
Geçtiğimiz hafta Çin’de üretilen ithal ayakkabıların zehir saçtığı yönünde haberler çıktı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da kaçak yollarla iç piyasaya zehirli ayakkabıların sürüldüğünü doğrulayınca biz de konuyu mercek altına aldık.
SİBEL ATEŞ YENGİN
Tescilli Markalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Vehbi Kahveci, tehlikeli malların sadece Çin’den ya da Uzakdoğu’dan gelmediğini söyledi ve asıl dikkat edilmesi gereken konunun ithal edilen illegal ürünler olduğunu vurguladı. Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sibel Alper de alışveriş yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Tescilli Markalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Vehbi Kahveci:
HER ÜRÜN KONTROL EDİLEMİYOR
Her Çin ya da Uzakdoğu malı sağlıksızdır diye bir durum söz konusu değil. Çünkü büyük fabrikaların çoğu orada üretim yapıyor hatta bütün dünyaya oradan dağılıyor. Elbette orada da sağlıksız mallar üretiliyor. Mesela bir oyuncak firmasının kullandığı boyaların sağlıksız olduğuyla ilgili haberler çıkınca fabrikanın sahibi bu durumu inkâr etmişti. Çünkü Uzakdoğu’daki en büyük sıkıntı kontrol problemi. Özellikle illegal ürünler bakımından geçerli bu söylediklerim tabii. İllegal ürünlerde üretim maliyetinin düşüklüğü göz önüne alındığı için tüketici hakları ve güvenlik kontrolleri dikkate alınmıyor. Bu ürünlerin ciddi bir şekilde sağlığa aykırı olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda Türkiye’de en çok üzerinde durulan konu ithalat meselesi. Yapıştırmada kullanılan ham madde ve azo boyalarından bahsediliyor ki Türkiye bunları ithal ediyor. En büyük problem; gümrük aşamasında derinlemesine bir incelemenin yapılamaması. Kamyonlarca ürün geliyor, her bir ürünün teker teker kontrol edilme imkânı yok. Şimdi Ticaret Bakanlığı bir uygulama başlattı ve satış noktalarında tespit yapıyor. Ancak ürünlerin toplanıp laboratuvar ortamında incelenmesi belli bir süre alıyor. Kontrol yapılana kadar zaten bu ürünler piyasaya pazarlanıyor. Bundan önceki dönemde birçok çanta ve kalem markaları için bu çalışma yapıldı. Ve yapılan bu çalışma sonucunda birçoğunun piyasadan toplatılması sağlandı.
TAKLİT ÜRÜNLERLE MÜCADELE
Taklit mallarla ilgili kontrol hiç yapılmıyor, yapılamıyor. Çünkü taklit malları Türkiye’ye iki türlü giriyor. Birincisi gümrükte başka ürün olarak beyan ediliyor, bir de illegal yollardan girenler var. İllegal yollardan girenleri zaten kontrol etmek söz konusu değil. Legal yollardan giren mallar da farklı ürünler olarak beyan edildiği için kimya laboratuvarının denetimine tabi tutulmuyor. Artık hem belediye gelirleri kanunu hem belediye zabıtasının görev ve yetkileri kanunu çerçevesinde belediyenin bizzat piyasada pazara satılan ürünleri kontrol edip bunları imha etme mecburiyeti var. Yani sokakta nasıl ürün satılması yasak ve kanunlar gereği para cezasını gerektiriyorsa aynı şekilde sağlığa aykırı ürünlerin satılması da yasak. Ama belediye zabıtaları hangisinin uygun hangisinin uygun olmadığını bilemeyecekleri gerekçesiyle bu incelemeyi yapmıyorlar. Dolayısıyla artık taklitle mücadelede yeni bir aşamaya geçilmeli.
Kaynak: http://www.aksam.com.tr/ekler/pazar/azo-sadece-ayakkabida-degil-butun-giysilerde/haber-360812